Kako da efikasnije upravljate finansijama malog preduzeća


Muškarac i žena sa laptop računarima stoje i razgovaraju

U vreme pre tehnološkog buma 2000-ih godina, morali smo da sačekamo izveštaj o saobraćaju na TV-u ili na radiju da bismo planirali najbržu rutu do sastanka ili da pozovemo avio-kompaniju ili da razgovaramo sa agentom u turističkoj agenciji da bismo kupili avionsku kartu. Ali sa alatkama i aplikacijama koje nam omogućavaju da se suočimo sa zadacima na nove načine, danas možemo da uradimo više za manje vremena. A to važi i za vlasnike malih preduzeća.

Međutim, iako možda razumete važnost upravljanja vremenom – koristeći aplikaciju kalendara da biste lakše planirali dan i koristeći virtuelnog ličnog pomoćnika da biste bili organizovani dok ste u pokretu – jedna oblast koju vlasnici malih preduzeća često previde jeste koliko vremena troše na upravljanje finansijama.

Oživite podatke

Saznajte kako da napravite bogate, zanimljive priče koje pružaju savršenu vizuelizaciju vaših podataka.

Preuzmite besplatnu e-knjigu (na engleskom)

Ako niste sigurni koliko vremena trošite na sopstvene finansije malog preduzeća, uzmite u obzir sledeće: Prema SCORE.org anketi, 40 procenata vlasnika malih preduzeća troši najmanje 80 sati godišnje na poreze, plate, ugovore i rad sa računovođama. Sada zamislite kako bi bilo da možete deo tog vremena da preusmerite na druge delove poslovanja ili na lični život. Srećom, uz nekoliko modernih alatki, to ne samo da je moguće, već je i lako. Tri tipa rešenja koja vam mogu pomoći da vratite to vreme obuhvataju:

  • Predloške budžeta: Bilo da pravite prvi budžet preduzeća ili ga menjate po deseti put ovog meseca, uz predloške budžetiranja možete da uštedite vreme i kreirate dobro organizovan budžet koji vam nudi detaljne uvide u troškove – i prihode. Neki softver nudi i predloške za ukupan budžet, kao i opciju da biste odvojili troškove za stvari kao što su određene proizvodne linije i posebni događaji. Na taj način možete da dobijete jasan uvid u potrošnju i upravljanje finansijama malog preduzeća kao profesionalac.
  • Fakturisanje i praćenje plaćanja: Neke od najboljih aplikacija za uštedu vremena koje su dostupne vlasnicima malih preduzeća su one koje vam omogućavaju da šaljete fakture, prihvatate digitalne uplate i pratite plaćanja sa jedne kontrolne table. Uklanjanjem potrebe za ručnim kreiranjem faktura i njihovim slanjem poštom ili putem e-pošte klijentima, zatim čekanjem na proveru u pošti (ili na poziv tako da možete da prihvatite uplatu preko telefona), možete da uštedite vreme i novac. Pošto aplikacije za fakturisanje i plaćanje obično omogućavaju da šaljete podsetnike klijentima, odgovarate na pitanja o naplati itd. direktno sa kontrolne table, pružaju vam brz, jednostavan način da ostanete u kontaktu.
  • Automatizovanje kilometraže: Kao vlasnik malog preduzeća uvek ste u pokretu – i bilo da naplaćujete kilometražu klijentima ili je uključujete u godišnja odbitke poreza, precizno praćenje je veoma važno. Naravno, na to se lako zaboravi. Stoga potražite aplikaciju koja to radi automatski – direktno sa telefona – svaki put kada uskočite u kola. Koristeći mapu i prateći gde ste bili, aplikacije za kilometražu mogu da pomognu da znate šta da fakturišete, šta da odbijete i koja kilometraža pripada lično vama.

Pored izbora (i korišćenja) modernih alatki koje vam omogućavaju da efikasnije upravljate finansijama, vlasnici malih preduzeća bi trebalo uvek da potraže pomoć od onih koji razumeju ekonomske uslove i probleme sa kojima se suočavaju mala preduzeća. To je oblast u kojoj mogu da pomognu organizacije kao što su Small Business Administration (SBA) i SCORE. Uz savete o upravljanju vremenom, kao i informacije o mentorskim programima, kodovima za porez, započinjanje i izgradnju preduzeća i najnovije alatke za upravljanje preduzećem i finansijske programe, organizacije poput ovih mogu da vam pomognu da ostvarite uspeh na današnjem tržištu koje se stalno menja. A pošto je većina njihovih programa besplatna, ako ne i svi, nemate ništa da izgubite ako im se obratite.

Srodni proizvodi

surface laptop na kojem je prikazan word

Prvi koraci uz Microsoft 365

To je Office koji poznajete uz dodatne alatke koje vam pomažu da unapredite saradnju kako biste mogli da obavite više posla – bilo kada, bilo gde.

Kupite odmah